معرفی برترین غذاهای محلی مازندران
به گزارش آقای ابوالفضلی، بیشتر ما با بعضی از غذاهای محلی مازندران آشنا هستیم. غذاهای مازندرانی فهرست کاملی از خوشمزه ترین غذاهای ایرانی هستند. این غذاها به قدری متنوع و البته خوشمزه هستند که اصلاً نمی گردد از امتحان کردن آن ها چشم پوشی کرد. این شهر به علت نزدیکی به دریا در طبخ انواع ماهی معروفیت زیادی دارد. البته یکی دیگر از نشانه های بسیاری از غذاهای مازندرانی استفاده از رب انار در آن ها است.
برترین غذاهای مازندران شامل انواع دسر، آش، ماهی و مرغ شکم پر، غذاهای تهیه شده از سبزی های محلی و بسیاری از پلوها می گردد که می تواند دل هر مسافری را برباید. در اینجا قرار است بعضی از این غذاهای فوق العاده خوشمزه را با شما به اشتراک بگذاریم.
غذاهای محلی مازندران با مرغ
چند نمونه غذای محلی استان مازندران که به علت مزه خوب خود در سایر نقاط کشور هم رواج پیدا نموده اند، دستورالعمل هایی هستند که با مرغ تهیه می شوند. از جمله غذاهای معروف مازندران که بر پایه مرغ هستند شامل موارد زیر می شوند.
1.مرغ ناردونی
ناردون به معنای دانه های انار است و مرغ ناردونی هم همان ترکیب مرغ با انار است که به عنوان یک خورش خوشمزه هواداران زیادی دارد. البته در بعضی از منطقه ها مازندران به این نوع غذا خورش سیر، خورش انار و خورش پیاز و انار هم گفته می گردد.
در تهیه مرغ ناردونی معمولاً از ران مرغ، دانه های انار، آلو بخارا، پیاز، رب انار، روغن مایع، چاشنی های معمول غذا و شکر استفاده می گردد. این غذای محلی مازندرانی از اصیل ترین خوراکی های این استان محسوب می گردد.
2. اکبر جوجه
از دیگر غذاهای محلی مازندران که البته این روزها در بیشتر رستوران های کشور سرو می گردد، اکبر جوجه است. اکبر جوجه مازندرانی هم داستان خاص خودش را دارد و نام خود را از سرآشپز خود آقای علی اکبر کلبادی نژاد گرفته است که در ابتدا صاحب یک قهوه خانه بین راهی بود. بعدها همین شخص با غذای اختراعی خود توانست شعبه های مختلف اکبر جوجه را در استان های مازندران و گلستان راه اندازی کند.
اکبر جوجه با آن همه هیاهوی خود تنها از چند ماده اولیه ساده تهیه می گردد. مرغ، زعفران دم نموده، پیاز و آب آن، کره، رب انار اصل، روغن، نمک و فلفل سیاه تنها مواد لازم برای تهیه اکبر جوجه مازندرانی هستند. دقت داشته باشید که اکبر جوجه معمولاً از مرغ کوچک دو نیم شده تهیه می گردد.
3. طرز تهیه مرغ ترش
اگر اهل آشپزی باشید، حتماً نام این غذای محلی استان مازندران را شنیده اید. مرغ ترش را می توان از خوشمزه ترین غذاهای شمال کشور برشمرد که بین گیلانی ها و مازندرانی ها مشترک است. البته دستور پخت این غذا در هر شهر شیوه خاص خود را دارد.
در طبخ مرغ ترش مازندرانی به مقداری سینه مرغ، سبزی های معطری مثل گشنیز، برگ سیر، جعفری و سبزی های مختص مازندران از جمله زلنگ، اوجی و اناریجه نیاز دارید. برای تهیه مرغ ترش باید گردو، پیاز، رب انار و ادویه جات معمول را هم بهره ببرید.
انواع آش از غذاهای محلی مازندران
مازندران تنها در طبخ غذاهای تهیه شده با مرغ معروفیت ندارد. این نقطه از کشور به علت تنوع زیادی که در آش های خود دارد هم بسیار شناخته شده است. با ما همراه باشید تا شما را با بعضی از این آش ها آشنا کنیم.
1.آش چهل گیاه
آش چهل گیاه یکی از برترین غذاهای مازندران است که با استفاده از سبزی های محلی و بعضی حبوبات تهیه می گردد. جالب است بدانید که این آش اغلب در روز چهارشنبه سوری به وسیله اهالی این دیار طبخ می گردد. برای تهیه آش چهل گیاه به مواد اولیه مختلفی از جمله چغندر، برنج نیم دانه معطر، سبزی های محلی مازندران از جمله گزنه، اناریجه، زلنگ، پونه، نعناع، سیر و گشنیز نیاز دارید.
علاوه بر این باید مواد دیگری از جمله باقالی، نخود و لوبیا، عدس، گندم، جو، ماش، ترشی مخصوص آش از جمله آب غوره، آب نارنج، آب انار ترش، شیره ازگیل، سرکه، گوجه سبز، شکر و چاشنی های معمول را در تهیه این آش به کار ببرید.
2. آش بنه بزه
آش بنه هم از غذاهای محلی مازندران است که البته در بسیاری از موارد با نام آش ماست شناخته می گردد. برای تهیه این آش مخصوص شمال به ماست، سبزی آش، جعفری، شوید، اسفناج، بوته سیر، کدو سبز و برنج نیم دانه نیاز دارید.
3. آش گزنه
همانطور که از نام این آش معین است، گزنه به عنوان یکی از مواد اولیه آن محسوب می گردد. این گیاه خواص زیادی برای بدن دارد. اگر دوست دارید از خواص این گیاه به طور کامل بهره ببرید، حتماً نوع تازه آن را در آش به کار ببرید. برای تهیه آش گزنه باید از سبزی گزنه، آرد گندم، چغندر، کدو حلوایی، باقلا، جعفری، سیر، لوبیا سفید، نخود و عدس بهره ببرید.
علاوه بر آش های بالا، مازندران در طبخ بعضی دیگر از آش ها مثل آش کدو، آش ترش ترشو، آش بشته واش و دوپتی نیز مشهور است.
غذاهای محلی مازندران با بادمجان
وقتی صحبت از مازندران می گردد، شاید به یاد غذاهای خوشمزه این منطقه از کشور بیفتید که ماده اولیه آن را بادمجان تشکیل می دهد. اگر از آن دسته افرادی هستید که به بادمجان علاقه خاصی دارید، می توانید از دستورالعمل های زیر برای طبخ یک غذای تازه یاری بگیرید.
1.بادمجان شکم پر
بادمجان شکم پر اگر اصولی تهیه گردد، می تواند در کنار برترین غذاهای محلی مازندران جایگاه خوبی را به خود اختصاص دهید. برای طبخ این غذای لذیذ به بادمجان، گوجه فرنگی، گردو پودر شده، سیر رنده شده، پیاز رنده شده، سبزی های محلی از جمله چوچاق، اناریجه به علاوه جعفری، گشنیز، نعناع، رب انار، خلال بادام و چاشنی های معمول ایرانی نیاز دارید.
2. نازخاتون
نازخاتون به علت نام خاصی که دارد معمولاً در یادها می ماند. این خوراک به عنوان یکی از غذاهای محلی مازندران خواص خاص خود را دارد. برای مثال آب غوره موجود در آن برای برطرف چربی خون مؤثر است و وجود سیر در آن منجر به کاهش فشار خون بالا می گردد. در طبخ نازخاتون به مواد اولیه ساده ای از جمله بادمجان کبابی، سیر کوبیده، فلفل تند، سیاه دانه، سرکه و آبغوره، سبزی های معطر از جمله ریحان، ترخون، نعناع و پیازچه نیاز دارید.
3. بورانی بادمجان کبابی
اگر عشق بادمجان هستید، می توانید به دستور بورانی بادمجان کبابی مخصوص مازندران رجوع کنید. در طرز تهیه این غذای محبوب تنها به بادمجان کبابی، ماست، سیر رنده شده و کمی نعناع خشک نیاز دارید. بورانی بادمجان در اصل بیشتر به عنوان یک پیش غذا یا غذای سبک در وعده شام مورد استفاده قرار می گیرد.
برترین غذاهای محلی مازندران
همانطور که در ابتدا مطلب اشاره کردیم، فهرست غذاهای مازندرانی بسیار زیاد است. در ادامه به صورت مختصر به بعضی دیگر از این غذاها و مواد تشکیل دهنده آن ها اشاره می کنیم.
- مالابیج: این غذا از ماهی سفید، سبزی های معطر خالواش، نعناع، چوچاق، رب انار، مغز گردو، گلپر و نمک و فلفل تهیه می گردد.
- ماهی شکم پر: این غذا از ماهی قزل آلا، پیاز، سیر، رب انار، ادویه ماهی، سبزی های گشنیز، جعفری، شنبلیه و نمک و فلفل تهیه می گردد.
- اردک شکم پر: این غذا از اردک محلی، پیاز، سیر، گردوی چرخ نموده، رب انار ترش، سبزی های پونه، جعفری، نعناع، اناریچه و زردچوبه، نمک و فلفل تهیه می گردد.
- خورش کچیلک: این غذا از کدو، پیاز، سیر و ادویه جات تهیه می گردد.
- نرگسی اسفناج: در طرز تهیه این غذا از اسفناج، پیاز، تخم مرغ، سیر و چاشنی های معمول استفاده می گردد.
- اسفناج مرجی: این غذا به عنوان یکی از برترین غذاهای محلی مازندران از اسفناج، عدس، سیر، رب انار ترش، روغن دنبه، گلپر و چاشنی های معمول تهیه می گردد.
- باقلا وابیج: این غذا از باقالی محلی مختص مازندران، سیر محلی، کره محلی، تخم مرغ، شوید خشک، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین تهیه می گردد.
- ترشی سماق: این خوراک از سینه مرغ، پیاز، سماق، سیر، نمک و زردچوبه تهیه می گردد.
- آغوز مسما: این غذا از اردک، گردو، رب انار، شکر، دانه های پودر شده انار، پیاز، زردچوبه و نمک تهیه می گردد.
- بیج بیج: این غذا از گوشت چرخ نموده، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، آویشن، پاپریکا، نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز تهیه می گردد.
- کدو بره: این غذا از تخم مرغ، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز خرد شده، کدو سبز حلقه ای، ماست خامه ای، پنیر پارمزان و چاشنی های معمول تهیه می گردد.
جمع بندی
غذاهای محلی مازندران بسیار متنوع و خوشمزه هستند. همانطور که مشاهده کردید بعضی از مواد اولیه پای ثابت بسیاری از این غذاهای محلی محسوب می شوند. برای مثال سیر، رب انار، انار، گردو یا سبزی های معطر محلی از جمله ترکیبات فوق العاده ای هستند که در بیشتر غذاهای محلی مازندران استفاده می شوند.
منبع: اسنپ فود