در چه صورتی داماد از پدر زن خود ارث می برد؟
به گزارش آقای ابوالفضلی، یکی از موضوعاتی که بسیاری از خانواده ها بر سر آن چالش دارند مبحث ارث است. سوال جالبی که از ما پرسیده می گردد آن است که آیا ممکن است داماد از پدر زن خود ارث ببرد؟
ارث بردن داماد از پدرزن یک موضوع استثنایی در قانون مدنی است. بعد از اینکه فردی فوت می نماید ارتباط وی با اموالش قطع شده و ماترک وی به صورت قهری به وراث او می رسد. در این مطلب از مجله اینترنتی آقای ابوالفضلی می خواهی برای شما توضیح دهیم درصورتی که فردی فوت گردد و این فرد در فرضی دارای فرزند دختر و اولاد بوده و وی هم ازدواج نموده و متوفی در واقع دارای داماد باشد، آیا از این ارث متوفی چیزی به داماد خواهد رسید یا خیر؟
ارث بردن داماد از پدرزن
در ادامه می خواهیم به شرایط ارث بری و این موضوع که در حالت عادی چرا داماد از پدرزن خود ارث نمی برد بپردازیم.
زنده بودن وارث در زمان فوت مورث
مورث در واقع کسی است که فوت نموده است و از وی اموالی برجای مانده که این اموال به وراث وی می رسد. یکی از شرایطی که برای ارث بردن واجب بوده آن است که وراث متوفی در زمان فوت وی در قید حیات باشند.
در واقع کسی ارث می برد که قبل از متوفی فوت نشده باشد. برای مثال فرض کنید احمد دارای 3 فرزند است که یکی از این بچه ها به نام سهراب که زن و فرزند نیز دارد در تصادفی قبل از پدر خود فوت می نماید. حالا احمد فوت می نماید؛ بنابراین ارثی به فرزند و همسر سهراب نمی رسد و تمام ارث احمد بین دو فرزندی که در قید حیات بوده اند می رسد.
داشتن رابطه خونی یا زن و شوهر بودن
یکی دیگر از شرایط ارث بردن رابطه نسبی یا سببی از نوع زن وشوهری است. باید بدانیم رابطه نسبی رابطه ای است که در آن یکی از دیگری تولد یافته مثل فرزند با پدر و مادر یا اینکه دو نفر از یک نطفه یا یک منشا به وجود آمده اند مثل رابطه برادری و خواهری.
طبق قانون مدنی رابطه نسبی در طبقات ارث به سه دسته تقسیم می شوند این سه دسته عبارت اند از:
- طبقه اول: پدر و مادر و بچه ها و نوادگان
- در طبقه دوم: خواهر و برادر و اجداد و خواهرزاده و برادرزاده
- طبقه سه: عمو و عمه، دایی و خاله و پسرعمو دخترعمو و غیره
اما رابطه سببی به واسطه ازدواج به وجود می آید. مثل زن و شوهر و مرد و مادرزن و غیره. ضروری است بدانیم که در این دو نوع رابطه فقط نسبی ها از هم ارث می برند و سببی ها هم فقط میان زن و شوهر رابطه وراثت و ارث بری حاکم است نه میان باقی خویشاوندان سببی مثل پدرزن با داماد یا پدرشوهر با عروس. زیرا بین این دو رابطه نسبی وجود ندارد. قانون گذار وجود رابطه نسبی را لازم دانسته برای ارث بری و در رابطه سببی هم فقط زن و شوهر را لایق توارث می داند.
لذا به همین خاطر است که داماد از پدرزن خود ارث نخواهد برد. زیرا اگرچه داماد با همسر خود به دلیل ازدواج رابطه ارث بری دارد؛ اما با پدرزن خود این رابطه را ندارد اگرچه خودزن ایشان از پدر خود طبیعتاً ارث خواهد برد.
در یک حالت است که داماد از پدرزن خود ارث می برد و ارث بردن داماد از پدرزن در این مورد به واقعیت تبدیل می گردد. آن هم زمانی است که پدرزن از روی علاقه در وصیت خود برای دامادش ارثی در نظر گرفته باشد. در این حالت وراث باید آن مال را به داماد بدهند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب آیا می توان سرویس طلای همسر را از وی پس گرفت؟ را مطالعه کنید.
منبع: پیام دلتا